وی افزود: در رابطه با مساله حجاب در آن مقطع این را گفته بودم که هیچ مسئولی در این لحظه زیر بار مسئولیت نمیرود. روسای قوا زیر بار مسئولیت نمیروند و انگار مساله حجاب را مساله حساب نمیکنند. آنچنان که انقلاب سوم با شهادت شهید مظلوم، شهید بهشتی و یارانش، انقلاب را از شر نفاق بیمه کرد و انقلاب سوم لقب گرفت و این خونهای پاک ریخته شد و منافقین فراری شدند و شرشان از کشور کنده شد، من با آن الگو گفتم که کار مساله حجاب به جایی میرسد که باز باید خونهای پاکی ریخته شود تا اینکه این ارزش اسلامی جاوید شود. گفتم خونهای پاک، الان هم تصریح میکنم به شهادت شهید مظلوم آیتالله بهشتی و البته نگرانی امروز بنده به مراتب بیشتر از گذشته است.
آیتالله خاتمی در پاسخ به این سوال که آیا سخنان شما در خصوص اینکه نمیشود مردم را به زور به بهشت برد، اما نباید جادهصافکن جهنم نیز باشیم پاسخی به سخنان رئیسجمهور بود، تصریح کرد: نگرانی الان هم مثل گذشته است، بنده به عنوان یک شهروند که به خصوص در تهران حضور دارم، دیدم متاسفانه وضعیت حجاب روز به روز بدتر میشود و بهتر نمیشود و بنده نمیخواهم که بگویم که چه کسی مقصر است. چرا که مساله گستردهای است و نمیخواهم وارد این مساله شوم و لمس میکنم که بعضیها کشور را به سمت بیحجابی میبرند.
خطیب موقت نماز جمعه تهران ادامه داد: در اعلام اخیر در اول تیرماه کشف حجاب یواشکی ناکام درآمد و هیچ موفقیتی اینها در کشور به دست نیاوردند. این روندی که پیش میرود روند دینی نیست و خلاف شرع بوده و حرام است. اینکه خانم مسلمان بزک و آرایش کرده، موهای سرش بیرون باشد و اخیرا هم مقداری از دستشان را باز میگذارند جای نگرانی دارد، من به شدت نگرانم و تعبیری کردم که اندلسیزه کردن کشور هدف دشمن است. با همین فساد و فحشا آندلس از جغرافیای کشور اسلامی حذف شد و این خطر همچنان است و امیدواریم به صورت جدی خانوادهها وارد شوند.
وی با بیان اینکه رئیسجمهور در صحبتهایشان گفتند که با زور نمیشود مردم را راهی بهشت کرد و ما در خطبه جمعه آمدیم گفتیم که این فرمایش 3 معنا دارد، اظهار داشت: یک معنایش این است که منطقی برخورد کنیم و دوستانه حرف بزنیم، اغنایی حرف بزنیم و این معنایش درست است و قبول هم داریم که منطق ما هم همین است. برداشت دوم از این سخن این است که حدود اسلامی اجرا نشود. خب اینکه نشدنی است، اصلا حکومت اسلامی برای این است حدود الهی را اجرا کند و قطعا این برداشت نمیتواند نظر رئیسجمهور محترم باشد، چرا که دغدغه اجرای احکام را دارد.
آیتالله خاتمی برداشت سوم از سخن رئیسجمهور را هموار نکردن جاده بهشت دانست و ادامه داد: براین اساس بنده عرض کردم که قرآن میگوید وقتی مومنین بر سر کار میآیند جاده بهشت را هموار میکنند. نظام اسلامی و حکومت دینی باید زمینهساز بهشت باشد. خدا گواه است ما توفیق همه دولتهای بعد از انقلاب را میخواستیم. موفقیت اینها موفقیت نظام است. ما موفقیت این دولت را میخواهیم که مشکلات اقتصادی و تورم را حل کند، گرفتاریها را برطرف کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: بنده صحبتهای رئیسجمهور را ویراستاری کردم. اصولا هم رئیسجمهور فعلیمان و هم رئیسجمهور سابقمان و روسای جمهور دیگر به بازتاب حرفهایشان توجه داشته باشند، ولو اگر حرف درستی هم میگویند مواظب باشند که سوءاستفاده صورت نگیرد. قرآن میگوید جملهای که آنها سوءاستفاده میکنند، نگویید. به هر حال آن صحبتی که صورت گرفت و آن نقد انجام گرفت، هر دو در مسیر خیر و صلاح بود. وی در پاسخ به این سوال که آیا خصوصی نیز این مطلب را به رئیسجمهور عنوان کرده بودید، گفت: خیر، بنده از زمانی که ایشان رئیسجمهور شدند تا الان هیچ ملاقاتی با وی نداشتم.
نامه جامعه مدرسین به روحانی آیتالله خاتمی در پاسخ به سوال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه برخی این تعبیر را دارند که اگر این مطلب اول خصوصی به رئیسجمهور عنوان میشد و اگر به آن عمل نمیکردند نیاز بود که در خطبههای نماز جمعه اعلام شود، اظهار داشت: عزیز من حرفی که علنی گفته میشود، جوابش علنی است. اگر رئیسجمهور خصوصی حرفی را زده بود باید خصوصی نیز متذکر میشدیم. ممکن است این کار را کرده باشیم، جامعه مدرسین نامهای خصوصی به رئیس جمهور نوشته و مشکلات را ذکر کردهاند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در خصوص محتوای این نامه نیز گفت: اگر قرار بود علنی عنوان شود خود جامعه مدرسین علنی عنوان میکردند. اجازه دهید مرحله به مرحله پیش برویم. فعلا خصوصی و اگر اثر نداشت علنی میگوییم. مقصود ما این است که حرفی را که ایشان علنی در تریبون گفته است، باید این حرف نقد محترمانه شود و ایشان هم باید در برابر نقدهای محترمانه برخورد محترمانه داشته باشند. وی در پاسخ به این سوال که آیا نامه مدرسین در خصوص نگرانیها، نگارش شده ، اظهار داشت: بله. نقدها و ارائه برخی نگرانیها عنوان شده.
آیتالله خاتمی در این باره که آیا نوشتن نامه در خصوص روسای جمهور قبلی هم سابقه داشته است، تصریح کرد: بله در زمان آقای احمدینژاد و آقای خاتمی هم نامه فرستادیم. اصولا جامعه مدرسین در 50 سال حضورش کتابی در 8 جلد منتشر کرده که تمام این مواضع در آن آمده است و به عنوان حامی موارد لازم به تذکر را تذکر داده است و از راه شرعی این کار را کرده است و اینکه محتوای این نامه را نیز نمیگوییم دلیلش این است که اگر انشاءالله ترتیب اثر داده شد که هیچ وگرنه همانگونه که آیتالله یزدی فرمودند علنی خواهیم کرد.
به آقای هاشمی التماس کردم از محدوده فتنه دور باشد مجری برنامه از وی پرسید که این نگرانی وجود دارد که برخی بزرگواران از تریبون نماز جمعه انظار میدهند که قرار است برای انتخابات خبرگان گروهی کارهایی انجام دهند، اما سازوکار انتخابات ما مشخص است، به نظر شما این نگرانیها ناشی از چیست، تصریح کرد: نگرانی وجود ندارد، کسانی تلاش کنند فضای انتخابات آینده خبرگان را با نشاط کنند، اما نگرانی این است که مبادا مجلس خبرگانی که در جایگاه تعیین رهبری است در بازیهای سیاسی بیفتد و این نگرانی دارد که افرادی از الان آدمها را ببینند و حتی گاهی آنها را بخرند و یا گاهی تهدیدها و تحمیلهایی کنند. البته نمیخواهم مجلس خبرگان را با جاهای دیگر مقایسه کنم، اما مجلس خبرگان مجلس تکلیف است. وی ادامه داد: ما در خبرگان هر دوره به زور از آیتالله مشکینی میخواستیم کاندیدا شوند و یا از رئیس فعلی خبرگان آیتالله مهدوی کنی که امیدواریم خداوند عافیت به ایشان عنایت کند به جد التماس میکردیم که بیایند و خبرگان چنین جایگاهی دارد.
خاتمی در خصوص فتنه 88 و تاثیر آن بر فضای مجلس خبرگان و احتمال طیفبندی در این مجلس و اینکه گفته میشود تغییر ریاست خبرگان از آیتالله هاشمی رفسنجانی به آیتالله مهدوی کنی اثر فتنه 88 بود، گفت: فتنه 88 تاثیر مستقیم بر خبرگان نداشت، اما ما به عنوان هیئت رئیسه خبرگان خیلی تلاش کردیم که جناب آیتالله هاشمی رفسنجانی را از محدوده فتنه دور نگه داریم، بنده به تنهایی التماسها کردم و تذکرات فراوانی به ایشان دادم که علیه فتنهگران موضع بگیرند و این مقدار اگر تاثیر باشد در مجلس خبرگان بوده است.
وی در ادامه اقزود: انتخاب نشدن جناب آقای هاشمی برای ریاست خبرگان در یک فضای بسیار صمیمی صورت گرفت. اولا آقای مهدوی کنی شرط کردند که خود آقای هاشمی بگوید که بنده کاندید شوم که آقای هاشمی هم این را گفت که من کاندیدا نیستم و آقای مهدوی هم اعلام کاندیداتوری کردند، بنابراین در یک فضای بسیار صمیمی این جابجایی صورت گرفت، ولی چون قرار است در این برنامه شفاف صحبت کنیم باید بگویم که فضای بیرونی بیتاثیر در این انتخاب نبود.
وی در پاسخ به این سوال که امروز برخیها میگویند در خصوص آن دو نفری که در فتنه اصلیترین قضیه بودند، اشتباهاتی صورت گرفته و در خصوص آنها با رأفت اسلامی برخورد کنیم و تحلیل شما در این باره چیست، گفت: سخن این است که آنچه اینها انجام دادند ظلم به یک شخص نبود. ظلم به یک نظام بود و فرصت طلایی 40 میلیون و 85 درصد مشارکت را از بین بردند. با این سرمایه میتوانستیم بسیاری از مشکلاتمان را برطرف کنیم و آنها این سرمایه را سوزاندند، طبق آمار حداقل 22 نفر در فتنه کشته شدند و بگذارید نگویم چقدر جانباز در این فتنه، جانباز شدند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با طرح این سوال که چه کسانی پاسخگوی این خونهای ریخته شده هستند، اظهار داشت: آنهایی بودند که بیانیه آتشین میدادند و مردم را به خیابان میآوردند. بیانیه شماره یک، بیانیه شماره 2 و... میدادند. اینها مصداق محاربه هستند، ولی مشمول رأفت نظام قرار گرفتند. نظام اسلامی فقط آمد و رفتها و ارتباطات موبایلی و تلفنی آنها را محدود کرد. در خانه خودشان امکانات در اختیارشان است. البته حصر، حصر است. نمیگوییم که بهشت است، اما نظام با رأفت با آنها برخورد کرد و الان هم با رأفت برخورد میکند.
خاتمی گفت: الان هم به تمام کسانی که تلاش میکنند برای رفع حصر، میگویم که نصف این تلاشتان را بگذارید برای اینکه سران فتنه بگویند بیراهه رفتهایم، نادرست رفتهایم، ضربه به این کشور زدهایم، قطعا وضعیت عوض خواهد شد. آن چیزی که دیده میشود این است که لجبازی در مقابل مردم صورت میگیرد، من به سران فتنه میگویم که شعارهای روز 9 دی را گوش کنند، چه حکمی را مردم صادر کردند. بنابراین نظام رأفت کرد. حتی آنها را به زندان هم نبرد و در محل مسکونی خودشان ماندند. الان هم نظام رأفت دارد، رأفت نظام این است که به خطای خود اعتراف کنند.
وی در پاسخ به این سوال که شما از حامیان آقای احمدینژاد بودید و از این حمایت خود در طول این 8 سال راضی بودهاید، گفت: بله بنده حامی احمدینژاد بودم، عرض کنم که در دوره اول سال 84 من به ایشان رای ندادم، در دوره دوم که به یک هفته بعد کشیده شد، به ایشان رای دادم و آن چیزی که ما را جذب کرد شعار عدالت ایشان بود، سادهزیستی، سختکوشی و اینکه به همه استانها و حتی بخشهای کوچک هم میرفتند، بود و از همه مهمتر علاقهشان به ولایت بود که به عنوان یک معیار مثبت تلقی می شد و براساس این معیارها ما به ایشان رای دادیم به خصوص برای دولت دهم جامعه مدرسین ایشان را تایید کردند و ما هم علنی رای دادیم و به وظیفه خود عمل کردیم و هیچ پشیمان هم نیستیم، عمل به تکلیف به وظیفه پشیمانی ندارد، لکن این افتخار را داریم که اولین منتقدان به آقای احمدینژاد هم روحانیت بود. ذره به ذره متاسفانه آقای احمدینژاد موارد نقد در خود باقی گذاشت.
آیتالله خاتمی طرح امنیت اجتماعی و حجاب را از موارد مورد نقد به احمدینژاد برشمرد و گفت: او در این موارد کاری نکرد. من به ایشان گفتم مردمی که به شما رای دادند حجاب میخواستند. یعنی در دوره آقای احمدینژاد کاری در رابطه با حجاب صورت نگرفت. عضو مجلس خبرگان رهبری همچنین به دوران یازده روزه خانهنشینی احمدینژاد اشاره کرد و گفت: در آن 11 روزه خانهنشینی احمدینژاد بروید خطبههای ما را گوش کنید و خواهید دید که مواضع منتقدانه ما هم وجود داشت، البته این را عرض کنم که انصاف چیز خوبی است و ایشان که مدتشان تمام شده ارزشهایشان جای خودش است، اما انتقادها هم جای خودش است.
برخی دولتیها جوری برخورد میکنند انگار ویرانه شاهنشاهی تحویل گرفته اند «اینکه برخی از مسئولین فعلی به گونهای برخورد میکنند که انگار دولت ویرانه شاهنشاهی را تحویل گرفتهاند، همهجا ویرانه است و آقایان آمدهاند این ویرانه را آباد کردهاند و این منش، منش نادرستی است. اگر اینگونه برخورد شود هر دولتی که میآید و نقد کند دولت قبلی را و دولت قبلی دولت قبلی را اجماع مرکب علیه نظام درست میشود. میگویند اینها 30 سال حکومت کردهاند و همهشان میگویند که چنین است و چنان. بنده معتقدم که باید منصفانه بگوییم همه دولتهای بعد از انقلاب کارهای خوب و شایسته و خدمات ارزشمندی داشتهاند البته نقاط ضعفی هم داشتند و منصفانه برخورد کنند.
وی تصریح کرد: طبیعی است یک شهروند حق دارد که کاندیدایی داشته باشد و از آن کاندیدا حمایت کند اما آن چیزی که غیرطبیعی است این است که وقتی کاندیدا شد از انتقاد خودداری کنیم و به دوستان اصلاحطلب میگوییم که شما هم راجع به فتنه 88 این مردانگی را داشته باشید و بگویید که خطا کردهاید. این را که یواشکی در جلساتتان میگویید که در قصه عاشورا و هتک امام اشتباه کردهایم. خب اینها را علنی هم بگویید و این شیوه، شیوه درستی است.
آیت الله مصباح و اختلافات درون جامعه مدرسین وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص اختلافات پیش آمده در جامعه مدرسین در انتخابات سال 92 و نقش طیف آیت الله مصباح در این زمینه گفت: بنده هرگز از طیف آیتالله مصباح یزدی احساس تجزیه نکردم. چه بسا که اگر ادامه پیدا میکرد این بگو، مگوها به مشکلی میانجامید اما تا جایی که من در متن جامعه بودم تجزیهای ندیدم. آیتالله یزدی احساس کردند که اگر ادامه پیدا کند ممکن است مشکلی داشته باشد. الان همه آقایان و همه اعضای آن جلسات بسیار با نشاطی را برگزار میکنند.
هاشمی کاندیدای ریاست خبرگان خواهد شد وی در پاسخ به این سوال که این احتمال وجود دارد رئیس قبلی خبرگان (آیتالله هاشمی رفسنجانی) مجددا رئیس خبرگان شود، گفت: این احتمال به عنوان یک احتمال وجود دارد. یکی از کاندیداها ایشان خواهد بود. ولی کاندیداهای دیگری هم مطرح خواهند شد و روز اول اجلاس تصمیمگیری خواهد شد و اعلام کردهام که آیتالله هاشمی شاهرودی جلسات را اداره خواهند کرد البته رسانههای خارجی گفتند تمام شد و رئیس آینده انتخاب شد. این تمام شد ندارد، نایبرئیس اول آقای هاشمیشاهرودی هستند و جلسات را اداره میکنند و قهراً در روز اول انتخاب اگر ایشان هم کاندیدا شدند یکی از کاندیداها خواهند بود و هیچ لابیگری به فضل خدا تا آنجایی که من مطلع هستم صورت نخواهد گرفت.
نظرات شما عزیزان:
|